Logo Kamerkoor Vocoza

Herdenkingsconcert in Engelse Kerk

Sponsor: RMA - recording media

Kamerkoor Vocoza geeft op 4 mei a.s. een gratis toegankelijk herdenkings-concert van het Requiem van Fauré. Deze prachtige mis ontstijgt het strikt religieuze kader en is met haar universele boodschap bijzonder geschikt voor de Nationale Dodenherdenking.

Gabriel Fauré (1845-1924) genoot zijn muzikale opleiding aan de Niedermeyer school voor religieuze muziek in Parijs en werkte daarna zestig jaar lang als kerkorganist. Hij componeerde vooral liederen en kamermuziekwerken, maar schreef ook enkele hoogwaardige geestelijke composities, zoals het Cantique de Jean Racine (1865) en het Requiem (1888). Aan dit laatste werk lag volgens Fauré geen specifieke aanleiding ten grondslag. Het staat wel vast dat Fauréâs muziek na de dood van zijn vader in 1885 een meditatieve en melancholische ondertoon kreeg.

In het Requiem houdt Fauré zich niet helemaal aan de liturgische tekst. Hij schrapt bepaalde passages en legt de nadruk op de dood als bevrijding en als toegangspoort tot de hemel. De angst voor de Dag des Oordeels, nog prominent aanwezig in de Requiem-composities van Berlioz en Verdi, verschuift hierdoor naar de achtergrond.

De requiemmis of mis voor overledenen kan volgens de rooms-katholieke liturgie zowel bij een begrafenis als bij een algemene herdenkingsdienst worden opgedragen. Het Requiem van Fauré eert de overledenen en biedt tegelijk troost aan de overlevenden. Deze stemmige compositie ontstijgt het strikt religieuze kader en is met haar universele boodschap bijzonder geschikt voor de Nationale Dodenherdenking.

Kamerkoor Vocoza o.l.v. Ira Spaulding
Ira Spaulding - bariton
Onia Buço - orgel