Logo Kamerkoor Vocoza 30 jaar steigerwerk Steigerwerk in de ruimte - juni 2010

Steigerwerk in de ruimte

“Alles was sterk en doorzichtig als zilveren steigerwerk in de ruimte,” ervaart Wolf in de roman Het motet voor de kardinaal van Theun de Vries. In de basiliek van San Lorenzo in Milaan hoort hij een motet van ‘meester Gioacchino’ –Josquin des Prez– en weet niet wat hij hoort: ‘dat de macht van de muziek onbegrensd is, had ik steeds meer vermoed dan geweten.’

Kamerkoor Vocoza bouwt vocaal steigerwerk in de ruimte sinds 1980. Dat is dertig jaar ervaring in tijdelijke constructies om naar de hemel te reiken. In juni vieren we dat met een programma met aardse en onaardse muziek uit de 20e en 21e-eeuw. Onaardse fabeldieren als de eenhoorn in The Unicorn, the Gorgon and the Manticore van Menotti, krijgen gezelschap van aardse tijgers en lammeren alsmede platgereden prairiehazen in werk van David Avshalomov. De bovenaardse schoonheid van Mary Hynes wordt bezongen in de Reincarnations van Samuel Barber: she is the sky of the Sun! Evengoed drinken we liefdevol onder één jas een glas geitenmelk (The Coolin) bij het koelen van de avond.

Net als Wolf word je ondergedompeld in een vlechtwerk van stemmen tijdens het hoofdwerk van de avond: Het motet voor de kardinaal van Daan Manneke. Drie vierstemmige koren vullen letterlijk de ruimte met thema’s van Des Prez, De Vries en Ockeghem – het steigerwerk is overal, als ladder naar de hemel. Een lofzang op God, die wonderbaarlijke dingen doet. En hen beschermt, die onder het dak van de hemel leven (Qui Habitat van Andriessen).

Dertig

Dit jubileumprogramma is verder opgebouwd rond het getal 30, het aantal jaren dat Kamerkoor Vocoza bestaat, en de leeftijd van onze nieuwe dirigent Sanne Nieuwenhuijsen. Ruth  van Ayres is deels opgebouwd rond de bijbeltekst Spreuken 30. U.S. 30 in Idaho van Avshalomov gaat over de roadkill op de Amerikaanse oost-west highway US 30. Reincarnations werd geschreven toen Samuel Barber 30 jaar was. En tot slot schreef Daan Manneke een speciale compositie voor het jubilerende Vocoza: Canon à 30.

Qui Habitat van Andriessen is het verjaardagscadeau van het koor aan Sanne. Gleich zu Gleich van Diepenbrock is een van de werken waarmee Vocoza o.l.v. Frank Hameleers in de jaren tachtig internationale furore maakte. The Unicorn, the Gorgon and the Manticore van Menotti is een door het koor gewenste reprise uit de periode o.l.v. Ira Spaulding.

ZO 6 juni 2010
20.15 uur
De Kunstlinie
Esplanade 12
ALMERE (route)

ZA 12 juni 2010
20.15 uur
Groenmarktkerk
Nieuwe Groenmarkt 12
HAARLEM (route)

ZO 13 juni 2010
20.15 uur
Waalse Kerk
OZ Achterburgwal 159
AMSTERDAM (route)

Entrée en reserveren

De toegangsprijs is € 13,50. Jongeren tot 26 jaar en houders van de Amsterdam Stadspas en XXXS treden binnen tegen halve prijs (€ 6,75). Bij reservering en vooruitbetaling op NL05INGB0005057219 t.n.v. Vocoza ontvangt u € 1,50 voorverkoopkorting op het volle tarief. De kaarten liggen dan voor u klaar bij de kassa. Zaal en kassa openen drie kwartier voor aanvang.